top of page

Top 10 Οινοποιίες της χώρας 2014/15


Η Οινοποιία – Ποτοποιία Ε. Τσάνταλης ΑΕ κρατάει για μια ακόμα χρονιά την πρώτη θέση της Ελληνικής αγοράς διατηρώντας σταθερά την μεγάλη εξαγωγική της παράδοση. Το 2014 εξήγαγε σε δεκάδες χώρες του κόσμου το 42% της συνολικής της παραγωγής, ενώ η μεγαλύτερη αγορά της παραμένει η Γερμανία (64% των εξαγωγών) και ακολουθούν ο Καναδάς (7,5% των εξαγωγών), η Ολλανδία (5% των εξαγωγών) και η Ρωσία (3,6% των εξαγωγών). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Οινοποιία – Ποτοποιία Ε. Τσάνταλης ΑΕ κατέχει μερίδιο στην Γερμανική αγορά (την μεγαλύτερη των Ελληνικών κρασιών) 42% σε αξία και 38% σε ποσότητα. Αντιστρόφως ανάλογη με τις εξαγωγικές επιδόσεις ήταν η πορεία της εταιρίας στην Ελληνική αγορά, επηρεασμένη προφανώς από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και την σημαντική μείωση των πωλήσεων αποσταγμάτων μετά την μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην χώρα μας.

Εδραιωμένη στην δεύτερη θέση της Ελληνικής αγοράς παραμένει η «Ελληνικά Κελάρια – Δ. Κουρτάκης ΑΕ» (ιδρύθηκε το 1895 από τον συνονόματο παππού του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Βασίλη Κουρτάκη), αντιμετωπίζοντας με ξεχωριστή επιτυχία την οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα. Η ισχυρή αντοχή της παραδοσιακής Ελληνικής οινοποιίας απέναντι στην οικονομική κρίση οφείλεται –μεταξύ άλλων- στην εξαγωγική παράδοση που δημιούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (σήμερα εξάγει το 35% περίπου της παραγωγής της).

Η περιπετειώδης πορεία της Ε. Μαλαματίνας & Υιος ΑΕ αποτυπώνεται στο αναλυτικό άρθρο μας 11ης Ιουλίου 2014 με τίτλο «Μαλαματίνας: Μια συναρπαστική ιστορία με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον…». Ήδη το μέλλον της παραδοσιακής οινοποιίας φαίνεται να ξεκαθαρίζει θετικά, μετά την δικαστική δικαίωση του εκπροσώπου της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Κώστα Μαλαματίνα. Η εταιρία πάντως με λιτή ανακοίνωση (20 Μαΐου 2015) γνωστοποίησε το όνομα του νέου Γενικού Διευθυντή της (Ευάγγελος Πανάγος) ο οποίος ήδη ανέλαβε το βαρύ φορτίο της επαναφοράς της εταιρίας στην κερδοφορία στην οποία ήταν συνηθισμένη για ολόκληρες δεκαετίες. Την τελευταία πενταετία πάντως οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας παρουσιάζουν μια σταθερή επιδείνωση όπως προκύπτει από τον πίνακα με οικονομικά στοιχεία της.

Ένα πολύ καλό «δείγμα» οικογενειακής οινοποιίας & αποσταγματοποιίας (ιδρύθηκε το 1958 στο Αίγιο) η οποία αναπτύσσεται με σταθερά βήματα καθ΄όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι χωρίς αμφιβολία η Cavino. Μια μεγάλη και ευχάριστη εξαίρεση μέσα στον κανόνα των σημαντικών προβλημάτων της Ελληνικής οινοποιίας. Το μεγάλο «μυστικό» της είναι ασφαλώς τα πολύ γερά θεμέλια του σταθερού εξαγωγικού της προσανατολισμού σε δεκάδες αγορές του εξωτερικού, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Για ολόκληρες δεκαετίες η Cavino εξήγαγε το 99% της παραγωγής της – σήμερα εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο το 70% περίπου της συνολικής της παραγωγής. Τον Μάιο του 2014, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε αγορές του εξωτερικού με το «συνώνυμο» του καλού Ελληνικού κρασιού : Την Μπουτάρης!

Η εταιρία «Μπουτάρη», ταυτισμένη στην συνείδηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή (και όχι μόνο) με την θρυλική Νάουσα Μπουτάρηπου μπαίνει επάνω στο Ελληνικό τραπέζι εδώ και περισσότερα από 130 χρόνια, αντιμετωπίζει στις μέρες μας τα έντονα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που σαρώνουν εδώ και χρόνια την Ελληνική οικονομία με ιδιαίτερη οξύτητα.

Το 1996, μετά το βελούδινο διαζύγιο της τρίτης γενιάς της οικογένειας Μπουτάρη ( Κωνσταντίνος Μπουτάρης και Γιάννης Μπουτάρης) η οικογενειακή επιχείρηση παρέμεινε στον πρώτο, ενώ ο δεύτερος (νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης) δημιούργησε το Κτήμα Κυρ-Γιάννη μια εξαιρετικού ποιοτικού επιπέδου προσπάθεια την οποία διευθύνει ένας από τους εκπροσώπους της τέταρτης γενιάς της οικογένειας, ο Στέλιος Μπουτάρης.

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934 και αποτελεί αναγκαστικό συνεταιρισμό ο οποίος συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα, για λογαριασμό των αμπελουργών της Σάμου, το σύνολο της παραγωγής τους.

Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό «παράδειγμα για μίμηση» αφού με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση κατάφερε να κάνει διάσημο το πολύτιμο κρασί της Σάμου στα πέρατα του κόσμου (80% της συνολικής παραγωγής του εξάγεται με καλύτερο πελάτη την Γαλλία).

Άλλος ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός, ο οποίος καταλαμβάνει την έβδομη θέση του καταλόγου των Top 10 του έτους 2014, είναι ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ο οποίος ιδρύθηκε το 1961 από αγρότες – αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής με κεντρικό στόχο όχι μόνο την διασφάλιση αλλά και την αξιοποίηση της πλούσιας παραγωγής τους. Ο στόχος αυτός, μισό αιώνα μετά την ίδρυση του Συνεταιρισμού, φαίνεται να έχει εκπληρωθεί πλήρως αφού ο ΑΟΣ Τυρνάβου επιδεικνύει σταθερά μια από τις (δυστυχώς ελάχιστες) περιπτώσεις επιτυχημένης πορείας Συνεταιρισμού στην χώρα μας.

Μια οικογενειακή οινοποιητική επιχείρηση, στην καρδιά του κάμπου της Νεμέας, εδώ και τριάντα χρόνια οινοποιεί το πολύτιμο Αγιωργίτικοπου προσφέρει ένα βαθυκόκκινο κρασί το οποίο δίκαια αποκαλείται «αίμα του Ηρακλή», αφού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα ευλογημένα αμπέλια της Νεμέας συνεχίζουν να μας χαρίζουν τους μυθικούς τους καρπούς.

Η οικογενειακή οινοποιία «Γ. Α. Κουτσοδήμος Α.Ε.Ο.Ε. Οινοποιητική Νεμέας» προκειμένου να εξυπηρετήσει την ραγδαία ανάπτυξη της –και μάλιστα μέσα στην πολύ δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης- η οποία την οδήγησε στην όγδοη θέση των 10 κορυφαίων οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας, επεκτείνεται όχι μόνο στην κεντρική και ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου (βασικές αμπελουργικές περιοχές της Νεμέας και της Μαντινείας) αλλά και στην δυτική πλευρά (Αχαΐα στον Βορρά και Ηλεία, Μεσσηνία στον Νότο), φιλοδοξώντας να αποκτήσει σταδιακά, εκτός από τις ολοένα και διευρυνόμενες πωλήσεις μέσα στην Ελλάδα και ένα αξιόλογο εξαγωγικό δίκτυο.

Στις πλαγιές του Παγγαίου (Κοκκινοχώρι Καβάλας), μια περιοχή με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, δύο άνθρωποι του κρασιού με μεγάλο μεράκι (Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου) δημιούργησαν ένα οινοποιείο – έργο τέχνης («Κτήμα Βιβλία Χώρα») μέσα σε ένα βιολογικό αμπελώνα 350 στρεμμάτων τον οποίο εγκατέστησαν το 1998. Στον αμπελώνα αυτό καλλιεργούνται ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, προσφέροντας οίνους εξαιρετικά υψηλού ποιοτικού δυναμικού για τους φανατικούς λάτρεις του πολύ καλού κρασιού που δεν διστάζουν καθόλου να καταβάλλουν το υψηλό τίμημα με το οποίο διατίθενται όλα τα κρασιά του Κτήματος, οδηγώντας το στην ένατη θέση των κορυφαίων οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» («ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ Β – Ε ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΕ») αποτελεί την μεγάλη έκπληξη των κορυφαίων οινοποιητικών εταιριών του κλάδου και την μοναδική που παρουσιάζει συνεχώς σημαντικά κέρδη καθ΄ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Chateau Julia) συμπληρώνει τον κατάλογο των Top 10 επιχειρήσεων της Ελληνικής οινοποιίας. Παρά την εξαιρετική δουλειά τόσο σε επίπεδο ποιότητας των άριστων προϊόντων του Κτήματος, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων στην Αδριανή Δράμας και στο Καπανδρίτι Αττικής, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη συνεχίζει να καταβάλλει το «τίμημα» της οικονομικής κρίσης.

Οι αιτίες είναι γνωστές: Το υψηλό κόστος της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων του Κτήματος (βραβευμένων με περισσότερα από 700 βραβεία και διακρίσεις στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο) δεν είναι πλέον εύκολο να καταβληθεί από τους Έλληνες καταναλωτές στην κυρίαρχη (εσωτερική) αγορά του Κτήματος, ενώ οι αξιόλογες εξαγωγές δεν μπορούν να «αντισταθμίσουν» τις εντός Ελλάδος απώλειες.

Από το σύνολο των 650 περίπου οινοποιείων που λειτουργούν σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, υπάρχουν και ορισμένες οινοποιητικές επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν σημαντικό κύκλο εργασιών, ο οποίος ίσως τις επιτρέψει να καταλάβουν μια από τις 10 κορυφαίες θέσεις των οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Από τον φετινό κατάλογο των Top 10 λείπουν η ΙΝΟ και η Ευβοϊκή του Ομίλου των εταιριών Σκουλούδη λόγω της συνολικής αναδιοργάνωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και ο Σπύρος Λαφαζάνης.

Η Ελληνική Οινοποιία, αν και μικρή σε ποσότητα σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια μεγαθήρια, διαθέτει μια απύθμενη οινική παράδοση και ένα εξαιρετικά υψηλό ποιοτικό δυναμικό. Εμείς, είτε σαν επαγγελματίες, είτε σαν απλοί καταναλωτές έχουμε την υποχρέωση να τα προβάλλουμε και να τα φέρνουμε σε επαφή με τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Δεν υπάρχει ξένος οινόφιλος επισκέπτης που δεν θα ήθελε να γνωριστεί με την σημερινή παραγωγή των αμπελώνων του Διόνυσου, οι ρίζες των οποίων χάνονται βαθειά μέσα στον χρόνο, με το αρχαιότερο πατητήρι που σώζεται στις μέρες μας (Βαθύπετρο Κρήτης) ή με τον αρχαιότερο γραπτό νόμο που αφορά το εμπόριο του κρασιού (Μουσείο Θάσου).

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το γεγονός πως σήμερα είναι απόλυτα αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, να Αγοράζουμε Ελληνικά, αντιλαμβανόμαστε γιατί θεωρούμε ασυγχώρητη σπατάλη συναλλάγματος την εισαγωγή κρασιών από διάφορες χώρες του κόσμου (30,4 εκατ. Ευρώ το 2014), όταν έχουμε στα χέρια μας ένα αυθεντικό θησαυρό που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην σημερινή Ελληνική οικονομία πρέπει να μην αποτελούν «αντικίνητρο» που οδηγεί στις εύκολες και φθηνές εισαγωγές, αλλά ισχυρό κίνητρο και όπλο συνάμα που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας!

Πηγή: http://expohellas.analyst.gr/

.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Δηλώσεις Ιστότοπου
Όροι και Προϋποθέσεις
Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Πιστοποιητικά
Πληροφορίες
Χρήσιμα Εργαλεία
Κατάσταση Παραγγελίας
Προχωρημένη Αναζήτηση
Προτεινόμενα για Εσάς
Προσκαλέστε φίλους
PayPal ButtonPayPal Button

World Of Wine

Εγνατίας 156

546 36 Θεσσαλονίκη

τηλ. 2310 456789

  • Facebook Clean
  • Google+ Clean
  • LinkedIn Clean
  • Twitter Clean

Η παρούσα ιστοσελίδα είναι εικονική και δεν ανταποκρίνεται σε φυσικό κατάστημα. Η σελίδα αυτή αναπτύχθηκε στα πλαίσια εργασίας για τις ανάγκες μαθήματος του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπάρχον κατάστημα είναι εντελώς τυχαία.  

bottom of page